İLAN EKLE

İLANLAR

2000'li yılların başında Hayvan Pazarları Kurma ve Çalıştırma Yönetmeliği yayınlandıktan sonra, yönetmeliğe uygun modern bir hayvan pazarı kurma çalışmaları başlatıldı. Kısa sürede neticelendirilen çalışmalar sonucu bugünkü Türkiye’nin en modern canlı hayvan borsası ortaya çıktı.

 

 

Bu Pazar 65.000 metrekare alana kurulu olup, 27.500 metrekare kapalı alanın yanında 5.000 metrekare açık otoparka sahiptir. Bu kapalı alanlarda 33.000 küçükbaş, 3.000 büyükbaş hayvan barındırabilmektedir. Hastalık şüphesi taşıyan hayvanların muhafaza edildiği karantina padokları ve pazarın temiz su ihtiyacını karşılamak üzere su arıtma tesisi mevcuttur. Giriş ve çıkışta araçları tamamen dezenfekte eden dezenfeksiyon tünelleri, Canlı hayvan alım satımları için 8 adet dijital kantar, pazarın her kösesinden duyulabilecek şekilde kurulmuş ses ve anons sistemi, sıcak su bulunan duşları, mescit ve lokantaların yer aldığı sosyal tesisleri, pazarın güvenliği için 24 saat kayıt alan güvenlik kamera sistemi, ücretsiz kablosuz internet paylaşımı, Pazar içinin dezenfekte edilmesi için seyyar ilaçlama cihazları, Canlı hayvan alım satım salonu ve dişi hayvanların gebelik tespiti için ultrason cihazı, sızdırmazlık esasına göre düzenlenmiş çevre kirliliği yapmayan gübre çukuru, yağmur ve temizlik sularının tahliyesi için yapılmış kanallar ve tamamen asfalt kaplı zemin, tüm işlemlerin elektronik ortamda yapıldığı bilgisayar sistemi ve bar kod okuyucular, Pazarın çalışma sisteminde görevli ve yetiştiricilere her türlü teknik destek sağlayan Tarım il Müdürlüğünce görevli veteriner hekimler  ve Ticaret Borsasınca görevlendirilmiş 1 veteriner  bulunan Denizli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Borsası Türkiye’nin en modern Canlı hayvan Borsasıdır.

   

 

 

Alım-Satım salonundan bir görüntü

 

 

ÇALIŞMA ŞEKLİ

Denizli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Borsası pazartesi ve Perşembe günleri haftada iki kez kuruluyor. Diğer günlerde vatandaşların adaklık ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet vermektedir.

Pazara gelen tüm hayvanlar, içeri alınmadan önce küçükbaş hayvanlarda sağlık raporu, menşei; büyükbaş hayvanların pasaportları kontrol edilir. Uygun görülen araçlar daha sonra dezenfekte edilmek üzere içinde ilaçlı su bulunan havuzdan geçerek dezenfeksiyon tüneline alınır. Burada araçlar özel olarak geliştirilmiş sistemler ile buharlaştırılan ilaçlı su ile dezenfekte edilerek indirme rampalarına yönlendirilir.

 

    

Dezenfeksiyon tünellerinden görüntü

 

Rampaya gelen hayvanlar burada görevli veteriner hekimlerce genel sağlık kontrolünden geçirilir. Hastalık şüphesi görülen hayvanlar derhal karantina padoklarına alınır.

Ayrıca Pazar içindeki dişi hayvanların gebelik testleri ultrason cihazı yardımı ile ve hayvanların yaş tayinleri ücretsiz olarak yapılmaktadır. 

 

Genel sağlık kontrolünden bir görüntü

 

Bu kontrollerden sonra hayvanlar satışa sunulmak üzere büyükbaş hayvanlar ve Küçükbaş hayvanlar ayrı ayrı padoklara yerleştirilir ve alim satım işlemleri baslar.

     

Küçükbaş ve büyükbaş padoklarında satışa sunulan hayvanlar

 

Pazara gelen hayvanlar bilgisayar sistemine kayıt edilir.  Pazarda kaç hayvan bulunduğu, kimlerin nereden hangi araçla getirdikleri kayıt altındadır. Alici ve satıcılar bir taraftan alim satım yaparken diğer taraftan sosyal tesislerde ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler.

 

    

Otopark ve sosyal tesislerden bir görünüm

 

Çıkış işlemlerinin tamamlanmasından sonra pazarda derhal temizlik ve dezenfeksiyon çalışmalarına başlanır.

 

     

Pazar yeri temizlik ve ilaçlama çalışmalarından bir görüntü

 

Pazarın her türlü güvenliği, İl Emniyet Müdürlüğü, Zabıta Amirliği ile işbirliği içinde özel güvenlik elemanları ve 24 saat kayıt altında olan kamera sistemleri ile sağlanmaktadır.

 

      

 

KURBAN DÖNEMİ ÇALISMALARI


Kurban döneminde Denizli Ticaret Borsası, Denizli Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda Pamukkale ve Merkezefendi İlçe Belediyeleri ve ilgili kamu kurumları ile işbirliği içinde çalışmaları yürütmektedir. Çalışmalar kurban bayramından bir ay önce başlayıp kurban bayramı süresince devam etmektedir.


İl Hayvan Zabıtası Komisyonunca alınan karar gereği borsa hayvan pazarı dışında başka bir yerde kurban pazarı kurulamayacağı gibi, hiçbir surette şehir merkezinde kurbanlık satışına izin verilmez. 


Hal böyle olunca borsamız, vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunmak için her türlü önlemi almakta ve yürütmektedir.
Kurban döneminde 35-40 bin civarında küçükbaş, 5.000 civarında büyükbaş hayvan alım satım için pazara gelmektedir. Bu nedenle kurbanlıkların sağlıklı bir ortamda alınıp satılması, alici ve satıcıların huzur ve güven içersinde alım satım yapmaları ve sağlıklı bir kurbanlık almaları sağlanmıştır.


Satıcılar getirmiş oldukları kurbanlıklarını kurban dönemi için kiraladıkları padoklarda satışa sunarlar. Her padokta satıcının nereden geldiği, hayvanların menşei, sağlık raporu ve satıcının adres ve telefon bilgileri yer alır. Hayvanlar satışa sunulmadan önce veteriner hekim kontrolünden geçirilirler.


Hayvanları güvencede olan satıcılar, alış veriş yada gezmek için pazardan istedikleri zaman ayrılabilirler. Tüm gece boyunca güvenlik önlemleri alınmıştır.


Kurbanlık almaya gelen vatandaşların huzur ve güven içinde sağlıklı bir kurbanlık almaları da sağlanmıştır. Pazar içine yeteri kadar anlaşmalı nakliyeci alınır. Bu nakliyecilerin sıra numaraları ön camlarında yazılıdır. Tüm kayıtları sıra numaralarına göre borsada mevcuttur. Bu uygulama ile, kurbanlık alanların kurbanlıklarının sorunsuz bir şekilde adreslerine teslim edilmektedir.
Büyükbaş hayvan alanlar, isterlerse kurbanlıklarını götürecekleri güne kadar borsada bakımını sağlatabilirler. Pazara getirilen dişi hayvanların ultrason cihazı ile gebelik kontrolü yapılmaktadır. Kurban amaçlı satışı yapılan büyükbaş hayvanlar internet üzerinden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türkvet kayıt sisteminden derhal düşülmektedir.


Pazarda bulunan sosyal tesisler pazara gelenlerin her türlü ihtiyacını karşılayacak niteliktedir.Pazar yerinin sürekli olarak güvenlik kameraları ile korunması, satışa sunulan hayvanların sağlık kontrolünden geçirilmesi, satıcıların ve nakliyecilerin kayıt altında bulunması kısacası pazarın kontrol altında bulundurulması hırsızlık, dolandırıcılık gibi birçok olayları da en aza indirmiştir.


Özetle; alım satımların yalnızca Pazar yerinde yapılması ve gerek alıcılara gerekse satıcılara ihtiyaç duydukları her türlü hizmetin en iyi şekilde verilmesi kurban dönemlerinde yaşanılan kötü görüntüleri ortadan kaldırmış, yerine halkımızın layık olduğu ve özlediği Pazar görüntülerini getirmiştir.

5 yil öncesine kadar kurbanlik satisi yapilan çadir yerlerinden biri

                

      

Bugünkü pazar yerinden görüntüler